Lykkelig som permittert? - Whydentify Norge
2006
post-template-default,single,single-post,postid-2006,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-11.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2.1,vc_responsive

Lykkelig som permittert?

Det er kanskje ikke alle som er like ivrige på å komme tilbake til arbeidslivet. Det har vår kollega skrevet om i denne kommentaren i e24.no

Flere hundre tusen nordmenn har blitt enten helt eller delvis permittert som følge av koronakrisen – og det har rammet bredt. Nå som samfunnet begynner å åpne igjen, er nok de fleste glade for å komme tilbake til jobb. Gleden knytter seg åpenbart til å få full lønn igjen, men også gjensyn med kolleger og opplevelsen av mestring og mening.

En nasjonal aktør i serveringsbransjen jeg kjenner har opplevd nettopp dette, der ansatte har kommet jublende tilbake. Ikke alle arbeidsgivere er like heldige. En annen kunde i samme bransje opplever nemlig at det ikke er like lett å få alle medarbeidere tilbake på jobb. Enkelte ansatte trives såpass godt som permittert av de i grunn foretrekker å komme tilbake på jobb først over sommeren! Det er det flere arbeidsgivere som opplever.

Manglende insentiver

Det er viktig for arbeidsgivere å huske at ikke alle har like gode insentiver for å komme tilbake på jobb. Om lønnen til de ansatte er relativt beskjeden er ikke nedgangen i inntekt grunnet overgang til dagpenger like stor som for de som tjener godt over 6G. Med rentenedgang og bortfall av utgifter til månedskort kan det hende at den økonomiske situasjonen er håndterlig.

I tillegg er det for mange vrient å kombinere jobb med tidlig henting i barnehagen, dessuten følge opp barn som ikke har skole hver dag. I tillegg det er på ingen måte sikkert at alle opplever jobben som den arenaen der de opplever mest glede eller mening.

Å få akkurat nok penger samtidig som du har masse tid til å dyrke din hobby er for mange et besnærende alternativt til å returnere til jobb.

Manglende motivasjon

Selv for de arbeidsgiverne som har ansatte som er villige til å komme tilbake på jobb, er det ikke gitt at de returnerer med motivasjonen på topp, fulle av engasjement og evig tro til Dovre faller. Mange føler seg nok mindre viktige, som noen det var lett ofre, kanskje usynlige. For å parafrasere Eddie Murphy er det nok mange ansatte som lurer på hva du som arbeidsgiver har gjort for dem i det siste. Er svaret lite eller ingenting, bør du være på vakt.

Teambuilding med Teams?

Det er neppe alle arbeidsgivere som har vært like flinke til å opprettholde kontakt og forsterke en kultur de siste månedene. De beste arbeidsgivere har tilbudt kurs, arrangert digitale intimkonserter, hatt daglige meldinger fra sjefen, dratt hjem til de ansatte, hatt digitale fredagspils m.m. Arbeidsgivere som ikke har vist en innsats overfor sine ansatte, bør kanskje ikke forvente så mye innsats i retur fremover. Lojalitet må gå begge veier.

En undersøkelse jeg nettopp gjennomførte blant 1800 medarbeidere viser at de som har vært permitterte har fått økt lyst til å søke ny jobb, dessuten er det mange som er langt mindre lojale enn før. Om du ikke har helt kontroll på hvordan stemninger er blant dine ansatte, bør du finne ut av det snarest.

Reboarding

Mange arbeidsgivere har de siste årene investert mye i onboarding av nye medarbeidere – et spesielt opplegg for alle nye ansatte. Nå er det kanskje på høy tid å tenke på «reboarding» for de som kommer tilbake fra permittering. De trenger og fortjener en ekstra varm velkomst, litt gode doser inspirasjon, å bli sett, en ekstra dæsj omtanke og kanskje noen kurs.

Dine ansatte kommer nok tilbake, men du må nok investere både tid og ressurser før motivasjonen deres er på topp.